Про узаконення самочинного будівництва розповів Мізрах Ігор

Проблема незаконного будівництва є дуже поширеною. Часто трапляється так, що громадянин з певних причин не оформляє усі необхідні документи перед початком будівництва. В результаті це призводить до того, що особа не може отримати право власності на забудову (не важливо, чи це гараж або приватний будинок), і, зрештою, не може її продати, подарувати чи заповісти у спадок, розповів в інтерв’ю відомий політик, експерт та юрист Мізрах Ігор Аркадійович.


Які забудови вважаються самочинними?

* збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;

* у разі відсутності у власника документа, який дає право виконувати будівельні роботи;

* у випадку, якщо проект є неналежно затвердженим;

* з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Саме такий перелік закріплений у ст. 376 Цивільного Кодексу України.

Як легалізувати самочинне будівництво?

На сьогоднішній день існують два способи легалізації самочинного будівництва – у судовому порядку або через Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (Держархбудінспекцію). Другий варіант є простішим.

Процедура прийняття в експлуатацію визначена в Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт (затверджений наказом Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 р. № 79).

Даний Порядок стосується таких об’єктів:

* індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських(присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, збудованих у період з 05 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року

* збудованих до 12 березня 2011 року громадських будинків I і II категорій складності, будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності (далі — об’єкти).

Господарські (присадибні) будівлі – це допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо та прибудови до них.

Господарські (присадибні) споруди – це земельні поліпшення, що не належать до будівель та приміщень, призначені для виконання спеціальних технічних функцій, до яких належать колодязі, вигрібні ями, огорожі, ворота, хвіртки, замощення тощо та прибудови до них.

Дачний будинок — це будинок, який використовується протягом року з метою позаміського відпочинку, та прибудова до нього.

Індивідуальний (садибний) житловий будинок — будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, установлених законом, іншими нормативно-правовими актами, поверховість якої не повинна перевищувати чотирьох поверхів, призначена для постійного в ній проживання, яка складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень, і прибудова до неї.

За цією процедурою для отримання права власності на самочинне будівництво заявникові необхідно звернутися до територіального органу Держархбудінспекції з такими документами:

* заява про прийняття в експлуатацію об’єкта (в ній вказується загальна інформація про заявника, найменування та місцезнаходження об’єкта);

* звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта; технічне обстеження має проводитись кваліфікованими особами (суб’єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України «Про архітектурну діяльність» одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою — підприємцем, яка має кваліфікаційний сертифікат), котрі і складають звіт. Даний звіт має бути пронумерований, прошнурований та скріплений підписом особи, котра його склала. Документ лишається в замовника. Проте такий звіт не потрібен для індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів. У такому випадку достатньо буде технічного паспорта.

* декларація про готовність об’єкта до експлуатації (у двох примірниках). Її замовник складає за формою, наведеною в додатку 3до цього Порядку.

* засвідчені копії технічного паспорта та документу, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт.

Звіти про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта, складені в період з 29 квітня 2013 року до дня набрання чинності цим Порядком, подаються разом з інформацією, отриманою виконавцем від місцевого органу містобудування та архітектури, щодо відповідності місця розташування об’єкта вимогам державних будівельних норм.

Орган державного архітектурно-будівельного контролю повертає замовнику декларацію на доопрацювання з обґрунтуванням причин, якщо вона подана чи оформлена з порушенням вимог, установлених цим Порядком, у тому числі у разі виявлення невідповідності поданих документів вимогам законодавства, виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.

Після усунення недоліків, що стали підставою для прийняття рішення про повернення декларації, замовник може повторно подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю документи згідно з цим Порядком.

До власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» подали документи про прийняття в експлуатацію об’єктів, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.

Протягом 10 робочих днів з дня подання заяви здійснюється введення в експлуатацію об’єктів на безоплатній основі. Датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Замовник зобов’язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття в експлуатацію об’єкта подати копію декларації місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об’єкта для подання такими органами інформації про прийнятий в експлуатацію об’єкт до органу державної статистики.

Що передбачено в 2015 році?

13 січня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт».

Цей закон дозволяє до 31 грудня 2015 року узаконити самочинно побудовані індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року; збудовані до 12 березня 2011 року громадські будинки I і II категорій складності, будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Такі об’єкти будівництва приймаються в експлуатацію без дозволу за результатами технічного обстеження.

До того ж до власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно подали документи про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об’єктів будівництва, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.
Нормативна база:

* Цивільний кодекс України

* Земельний кодекс України

* Закон України від 16 листопада 1992 року № 2780-XII «Про основи містобудування»

* Закон України від 17 лютого 2011 року № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності»

* Закон України від 20 травня 1999 року № 687-XIV «Про архітектурну діяльність»

* Закон України від 16 вересня 2008 року № 509-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву»

* Закон України від 25 грудня 2008 року № 800-VI «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва»

* Закон України від 22 травня 2003 № 858-IV «Про землеустрій»

* Закон України від 19 червня 2003 року № 963-IV «Про державний контроль за використанням та охороною земель»

* Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 р. № 79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт».
mizrakhigor.wordpress.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *